Petri Rautiainen

Euron on arvioitu kestävän korkeintaan viisi vuotta

Italiassa ollaan oltu kuukausia ilman hallitusta ja maan talous on rappiolla. Italialaiset haluavat kevennystä omaan maksupolitiikkaansa. Italiassa oli hiljattain parlamenttivaalit ja vaalien tulos oli pettymys niin eurokraatikoille kuin maan sisäisille rahalaitoksille. Vaalien kolmen suurimman puoleen johtajista Beppe Grillo on ainoana päämiehenä sanonut vastustavansa esimerkiksi valtion velkojen maksamista. Grillo vaatii Italian kansalta vaaditaan vyön kiristystä kansallisiin menoihin.  

Jos Italia joutuu turvautumaan EU:n tukeen, tulee siitä kuudes tukea saanut EU-maa. Tämä on myös huono uutinen Suomea ajatellen. Monissa EU-maissa ainakin kansa on sitä mieltä, että Saksa on näyttänyt EU:n johtomaana osaamisensa eli ei kyennyt käynnistämään kriisitoimia riittävän aikaisessa vaiheessa ja nyt tilanne on jo karkaamassa käsistä. Hyviä esimerkkejä Saksan osaamattomuudesta ovat EU-kriittisen AfD-puolueen perustaminen ja jäsenmaiden vaatimat maksuhelpotukset Saksaa vastaan.

Tähän saakka EU-päättäjät ovat iskostaneet euron peruuttamattomuutta. Linjasta on alkanut jo lipsua vaikutusvaltainen väki.  Saksan valtiovarainministeriön neuvonantaja Kai Konrad päästi suustaan virallisen linjan vastaisen lauseen Welt am Sonntag -lehdessä. Hän ei usko euron kestävän viittä vuotta pidempään.

Muut EU-maat eivät ole esittäneet eurolle mitään absoluuttista kestoikää, mutta monessa massa ainakin osa uskoo sen hajoavan. Toisissa maissa on väläytelty eroa eurosta, kun toiset maat haluavat pysyä siinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Jan Hurri Taloussanomista tiivistää taas erinomaisesti

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/04/24/n...

Kotimaassa sixpäckin kehonviestejä lukiessa voi havaita turhautumista. Katainenkin voivottelee nykymenoa...

Moni vasemmistolainen, siis vassari ja demari on huomannut että ovat väärässä junassa ja vauhti vain kiihtyy. Eivät vaan uskalle vetää jarrusta tai hypätä ulos vauhdissa. No nautitaan vielä hetki.==)

Petri Rautiainen

Varmasti Katainen tietää asian, mutta hän koittaa olla neutraali niin kuin ei olisi tietävinäänkään asiasta yhtään mitään. Tuo Taloussanomien artikkeli on hyvä esimerkki asiasta. Jotkut muutkin jo epäröivät.

Aki Mönkkönen

Otsikossa paino sanalla "korkeintaan". Kaiken rahan nieleviä mustia aukkoja velkaunioniin tuntuu syntyvän yhä tiuhempaan tahtiin ja yhä suurempia. Uutisista voimme kuulla, kuinka Euroopassa ei vedä mikään teollisuuden toimiala; teräs hiipuu, ruoka hiipuu, asunnot hiipuu, kaikki hiipuu. Tähän meidän pitäisi sitten henkeä saada? Hah!

Petri Rautiainen

Sana "korkeintaan" tekee blogista silmiinpistävän. Mustat aukot ovat olleet tiedossa jo vuosia, mutta kaikki eivät ole niitä tunnustaneet eikä tunnusta vieläkään. Toivottavasti mahdollisimman moni lukee tuon Taloussanomien artikkelin.

Petri Rautiainen
ulf fallenius

Entäs jos ne hullut pitää silti euron pysyssä maksoi mitä maksoi.Pelkään pahinta.

Petri Rautiainen

Niin kauan todennäköisesti yrittävät, kun on varaa, millä maksaa. Kun yhteisvelat kasvavat suuremmiksi kuin on varoja ja omaisuutta, silloin on pakko myöntää totuus. Uutta velkaa otettaessa/annettaessa velan määrän kasvaessa maksujen määrätkin äkkiä kertaantuvat. Sellaista ei mikään kansa pitkän päälle kestä.

Toimituksen poiminnat